Semrut

LED Lighting

Solutii de iluminat, traditionale si LED

Beneficii

Economia de energie este de minim 50% faţă de sursele economice fluorescente si de minm 80 % fata de cele cu incandescenta.
Pentru aceeasi intensitate luminoasa obtinuta, consumul redus de energie provine din conversia energetica foarte eficienta, w/lumen > 95-99 % si eficienta surselor de alimentare (pierderile foarte reduse pe drosele clasice).

Pe aceeasi durata de viata a lampilor cu LED, se vor schimba 50 surse cu incandescenta, respectiv 6-7 fluorescente, cu costurile de rigoare.
Durata de viaţa a LED-urilor (50.000-100.000 ore) o depăşeşte substanţial pe cea a surselor de iluminat cu incandescenţă (1.000-2.000 ore) sau fluorescente (8.000-12.000 ore)

LED-urile produc lumina colorata fara a utiliza filtre, aceasta caracteristica fiind asigurata de materialul semiconductor constructiv si nu vireaza in timp.
LED-urile nu necesită filtre pentru a produce lumina de o anumită culoare, de la lumina alba la lumina calda, aceasta caracteristica fiind asigurata de materialul semiconductor constructiv si nu vireaza in timp.

LED-urile acopera perfect zonele necesar a fi ilumintate.
Pentru aceeasi intensitate luminoasa, lumina Led este direcţionată doar acolo unde este utila, acoperind cel mai bine zonele necesare. Sursele tradiţionale emit lumina în toate direcţiile, o mare parte din lumină fiind irosită, mai ales daca nu se utilizează reflectoare sau dispozitive optice speciale.

Lampile cu LED nu prezinta fenomenul de palpaire (flickering).
Lampile traditionale prezinta pe durata de functionare fenomenul de palpaire (flickering), periculos pentru conducerea pe timp de noapte, oboseala psihica, concentrare, etc.

Sunt optiunea naturala din punct de vedere arhitectural in foarte multe proiecte.
In functie de aplicatii, sursele de iluminat cu LED pot fi foarte compacte, dimensiunea redusă şi lumina direcţionala oferind posibilitatea unor soluţii inovative, cu un design adecvat si au devenit solutia optima in aplicatii, cum ar fi : parcări subterane, garaje, subsoluri, galerii, tuneluri, lifturi şi alte spaţii cu tavan jos. La fel şi pentru vitrine, containere, firme luminoase, nise, etc. Chiar si in cazul lămpilor de putere, care produc sute de lumeni, solutiile LED sunt mai compacte decât cele cu descărcare în gaze cu flux similar.

Sunt alegerea perfecta in cazul aplicatiilor legate de mijloacele de transport (avion, tren, autobuz, automobile), iluminat din interiorul şi din apropierea zonelor industriale, lifturi, scări rulante, ventilatoare.
Imunitate fata de rezultatul actiunii produse de şocuri, vibraţii sau stres de mediu, vant, ploaie, inghet-dezghet,condens, poluare, in comparatie cu lampile clasice carora li se deterioreaza filamentul, balonul de sticla, etanseitatea, etc.

Sunt solutia optima in aplicaţii precum: terenuri de sport, camere pentru copii, zone de preparare a hranei, spitale (inclusiv sali de operatii), zone tehnologice speciale, magazine si hipermarketuri, restaurante, sali de teatru si cinema, scoli, amfiteatre, biblioteci, in general orice spatii publice.
Sursele tradiţionale de lumină sunt incluse în baloane din sticlă sau cuarţ care pot provoca accidente prin spargerea pe timpul transportului, depozitării, manipulării, instalării si utilizarii.

Lămpile cu LED sunt cele mai utile pentru aplicaţii din spaţii refrigerate, congelatoare, camere reci, aplicaţii exterioare in zone de frig.
Performanţele lămpilor cu LED se îmbunătăţesc la temperaturi mai scăzute, explicatia tehnica fiind generarea unui flux luminos mai mare la aceeasi valoare a curentului ce traverseaza o jonctiune semiconductoare aflata la o temperatura mai redusa. Lămpile fluorescente, în special cele pe bază de amalgam, funcţionează deficitar la temperaturi scăzute, fiind necesare tensiuni mai mari pentru a se autoaprinde gazul inert şi având un flux luminos mai scăzut.

Led-urile ajung la strălucirea maximă instantaneu şi se pot reaprinde imediat după ce au fost stinse.
Nu este necesar un timp de încălzire. Lămpile fluorescente, în special cele pe bază de amalgam au nevoie de până la trei minute pentru a ajunge la emisia nominala de flux luminos. Lămpile cu descărcare de intensitate mare au timpi de încălzire între câteva minute pentru halogenuri metalice, până la 10 minute pentru lămpile cu sodium. Au nevoie şi de un timp suplimentar (10-20 minute) din momentul stingerii până pot fi repornite, interval de timp care poate fi redus la 2-8 minute în cazul utilizării balasturilor cu pornire cu puls.

Perioada de viaţă a LED-ului şi fluxul său luminos nu este afectat de ciclurile rapide.
Lămpile tradiţionale se ard mai rapid dacă sunt supuse la cicluri dese de aprindere-stingere întrucât, în cazul lămpilor cu incandescenţă filamentele subţiate în timpul funcţionării se ard la aprindere, iar în cazul celor fluorescente şi cu descărcare în gaze, vidul imperfect si tensiunile mari de pornire, erodează învelişul activ al electrodului. In plus, acestea se ard frecvent si din cauza varfurilor de tensiune ce insotesc regimul tranzitoriu ce apare la fiecare ciclu de pornire.

LED-urile oferă toate beneficiile în privinţa controlului nivelului de lumină şi culoare.
Lămpile cu LED sunt compatibile cu dispozitive de control electronice pentru ajustarea nivelului de lumină şi caracteristicilor de culoare. Sursele de iluminat tradiţionale au limitări în privinţa controlului nivelului de iluminare, care se poate realiza pentru sisteme comerciale fluorescente doar cu un cost tehnic substanţial.

LED-urile pentru iluminat nu emit radiaţii infraroşii sau ultraviolet.
Lămpile cu incandescenţă convertesc cea mai mare parte din energie în radiaţie infraroşie, mai puţin de 10% fiind convertită în lumină vizibilă. Lămpile fluorescente convertesc aproximativ 20% din energie în lumină, iar cele economice emit radiaţii ultraviolet care fac necesare dispozitive speciale de protecţie pentru a nu afecta persoanele din incaperi. Radiaţiile infraroşu pot produce arsuri, iar cele ultraviolete deteriorează obiectele de artă, artefactele, stofele si afecteaza ochii.

Iluminatul cu LED este ecologic si ca atare clasificat international in cadrul Green Energy.
LED-urile conservă energia şi nu conţin substanţe periculoase pentru mediul înconjurător spre deosebire de sursele de iluminat cu descărcare în gaze care conţin mercur.